Kızıltan’dan kur değerlendirmesi

Tarih: 23 Ekim 2021 Cumartesi 15:33

Türkiye ve Mersin ekonomisine dair merak edilen gelişmeler, Mersin Ekonomi Zirvesi’nde ele alındı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, döviz kurlarındaki hareketliliğe ilişkin, "Döviz hareketlerini takip ediyor ve Türkiye'de artış olduğunda müşteri döviz üzerinden indirim talep ediyor. İhracatçı kazanmıyor. Bu spekülatif hareketler birilerinin servetini büyütüyor" dedi. 

MTSO ile Bloomberg HT işbirliğinde, Mersin Ekonomi Zirvesi’ düzenlendi. Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'ndeki zirvede uzman ekonomistler tarafından geride bırakmaya hazırlandığımız 2021 yılı ekonomisi masaya yatırıldı, 2022 yılı perspektifi çizildi. Zirve ile ekonominin geldiği nokta değerlendirilip, gelecekte neler yapılması gerektiğine dair merak edilen sorulara cevap arandı. 

MTSO Başkanı Kızıltan, dövizdeki harekeliliğin sebebinin gelişen teknoloji ile rahatlıkla bulunabileceğine dikkat çekerek, spekülatif artışların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Artan kurlar nedeniyle yatırımların istihdam sağlayacak sanayi yatırımı yerine paradan para kazandıracak döviz yatırımına doğru yön değiştirdiğini belirten Kızıltan, “Yükselen kurlar ihracatçıyı da olumlu etkilemiyor. Çünkü tüm dünya artık döviz hareketlerini takip ediyor ve Türkiye’de artış olduğunda müşteri döviz üzerinden indirim talep ediyor. İhracatçı kazanmıyor. Bu spekülatif hareketler birilerinin servetini büyütüyor" dedi. 

İhracata dayalı büyüme için sanayinin geliştirilmesi ve eğitimin planlanması gerektiğinin altını çizen Kızıltan, "Pandemi ile tüm dünyada tedarik zincirleri kırıldı. Avrupa ve Çin’de üretimin durmasıyla Türkiye, Çin’in rolünü üstlenmeye başladı. Biz de Mersin’i buna göre planlamak istiyoruz. Mersin dünyanın sayılı lojistik imkanlarına sahip şehirlerinden. Sanayimiz son 20 yılda gelişmeye başladı. Havzasındaki illerin potansiyeli de göz önünde bulundurulup ortak planlamaya gidilirse bu bölge dünyanın sayılı ekonomik güçlerinden biri haline gelebilir. Oysa ekonomik güç Anadolu’ya yayılıp ülke geneline paylaştırılmak yerine yanlış bir İstanbul politikasıyla yalnızca İstanbul’a aktarılıyor. Bundan vazgeçilmeli" diye konuştu. 


Etiket: mersin, mersinticaretvesanayiodası, mtso, bloomberg, ekonomi, ayhankızıltan,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA