Konuttaki yükselişin nedeni maliyet artışı

Tarih: 29 Eylül 2021 Çarşamba 13:17

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, inşaat girdi maliyetlerinin yüzde 100 aşkın oranda artması nedeniyle konut fiyatlarının da yükseldiğini söyledi.

Temmuz ayında inşaat maliyetlerinin son 2 yılın en yükseğine çıktığını belirten Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Ekinci, bu artışı konut alıcılarına yansıtmamak için sektör temsilcilerinin bugüne kadar büyük çaba gösterdiğini ancak 2021 yılında mecburen fiyatlara aksettirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

 Maliyet artışlarının konut sektörüne etkilerini değerlendiren MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, "Konut fiyatlarındaki artışların başlıca sebebi; maliyetlerdeki artışlardır. Geçmişte Mersin yerelinde hep arsa fiyatlarındaki artışlardan dolayı konut fiyatlarının arttığını belirtiyorduk. Bu konularda açıklamalarda bulunuyorduk. Bu sorun halen devam ederken buna ek olarak özellikle son 1 yılda inşaat ham madde fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Hem arsa fiyatları hem de inşaat maliyetleri ikisi birleşince maalesef konut fiyatlarına olumsuz bir etkisi yaptı. Konut maliyetini oluşturan ana kalemler; arsa, işçilik, çimento, demir-çelik, seramik, mermer, boya, alçı, plastik doğrama, ahşap ve cam. Örnek vermek gerekirse, son 1 yılda PVC hammaddesindeki artış yüzde 258’i, sac levhadaki artış yüzde 327’yi ve bakır hammaddesindeki artış yüzde 115’i, demirdeki artışlar yüzde 120’leri ve hazır betondaki artış yüzde 69’u bulmuş durumda. Bunların üstüne arsa, işçilik, pazarlama vb. girdileri hiç hesaba katmıyoruz" dedi.  

Bu maliyetler nedeniyle, Mersin’de konut ve kira fiyatlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 50’lik artışlar yaşandığını ifade eden Nesim Ekinci, eskiye göre daha kaliteli evlerin de inşa edildiğinin altını çizerek, "Özellikle pandemi sürecinde de gördüğümüz üzere artık sosyal olanakları yüksek yaşam alanları istiyoruz. Durum böyle olunca ana maliyete; pek çok özellik ekleniyor. Bu da ister istemez maliyeti artırıyor. İnşaat yapılacak arsa kalmamasının fiyatı arttıran bir unsur. Arsanın yarattığı maliyet baskısını geçtik artık konu kentte barınma sorununa döndü. Planları beklemekten, konut yapılamadı" diye konuştu.


Etiket: mersin, konut, maliyet, meryap, nesimekinci,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA