MER-EK Halk Ekmek Büfelerinde, İhsaniye Mahallesi’nde üretilen ve 120 yıllık mazisi olan Girit ekmeklerinin de satışı yapılıyor.
Türkiye’nin tek Giritli köyü olarak bilinen Akdeniz ilçesi Bağcılar İhsaniye (Melemez) Mahallesi’ndeki kadınların ürettiği ve 120 yıllık mazisi olan ekşi mayalı Girit ekmekleri ile 4 farklı mahallede yaşayan kadınların odun ateşinde pişirdiği yufka ekmekler, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin MER-EK Halk Ekmek Büfelerinde satılıyor. Mersinden Kadın Kooperatifi ile Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin güç birliğiyle ürettiklerini satma imkanı bulan kadınlar, bu sayede hem kazanç sağlıyor hem de kültürlerini yaşatıyor.
KADINLARLA BÜYÜKŞEHİR ARASINDA KÖPRÜ
Kentin farklı noktalarındaki kadınlar bulundukları mahallelerde ekmek üretiyor. Kimi yöresel yufka ekmeklerin üretimini sürdürürken, kimi ise ekşi mayalı Girit ekmeklerini yaşatıyor. Kırsal mahallelerde ürettikleri bu ekmekleri satma olanağı bulamayan kadınlar, kentteki kadın kooperatifleri bünyesindeki diğer kadınlarla üretim ve dayanışma sürecine girdi. Mersinden Kadın Kooperatifi, yufka ekmek üreten kadınlar için çalışma başlatırken; Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ise ekşi mayalı Girit ekmeğini üreten kadınlar için kolları sıvadı. İki kooperatif güç birliği yaparak, üretici kadınlar ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında köprü kurdu. Kadınların ürettiği ekmekler, bu sayede 4 merkez ilçenin 40 noktasındaki Büyükşehir’in MER-EK Halk Ekmek Büfelerinde satılmaya başladı.
MAHALLEDEKİ KÜLTÜR KENTE YAYILDI
Büyükşehir Belediyesi ile kadın kooperatiflerinin başlattığı çalışma sayesinde kültürler de yaşatılıyor. Mübadele zamanı evini ve eşyalarını bırakan Girit göçmenlerinin yanlarında getirdikleri bir yumruk boyutundaki ekşi maya zamanla büyüdü, çoğaldı. 120 yıllık geçmişe sahip ekşi mayalı Girit ekmeği, eldeki tek miras olarak kaldı. Kadınlar, tutundukları tek mirası yaşatabilmek için yazın sıcak, kışın soğuk demeden fırının başına geçti. Yıllarca ufacık bir mahallede yaşatılan kültür artık kentin tamamına yayıldı.
YUFKA EKMEKLER ‘EKMEK KAPISI’ OLDU
Yufka ekmek üreten kadınlara da Mersin’den bir umut doğdu. Artık kazanç getirmediği için yufka ekmeği evlerinde yalnızca ailesi için üretmeye başlayan veya bu üretimden sınırlı kazancı olan kadınlar, yeniden bir araya gelip ekmek üretimine başladı. Bir ocağın etrafında toplanan kadınlar hamurlarını açıp sacın üzerine sürdü. Pişen ekmekler üst üste konup MER-EK’e gönderildi. MER-EK’in araçlarıyla ekmek büfelerine dağıtılan ekmekler satışa sunuldu. Satılan ekmekler, hem büfe işletmecisi kadınlara hem de üretici kadınlara kazanç sağladı. Bu sayede yörenin önemli bir kültürü olan yufka ekmeklere kent merkezinde yaşayanlar da rahatça ulaşabilme imkanı buldu.
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kadın kooperatifleriyle iş birliği içerisinde olduklarını vurgulayarak, “Kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yaparak hem kendi kooperatifimiz hem diğer kadın kooperatiflerinin güçlenmesi ve sürdürülebilir olabilmesi için projelerde birbirimize destek veriyoruz. Bu maksatla bir tarafı Girit köyüne de bağlı olan Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Girit’in geleneksel yöntemlerle ürettikleri kendilerine has ekmeklerini üretmeleri ve bunu kooperatif tarafından pazarlama isteklerini bize iletmişlerdi. Böylelikle hem kooperatifler arası iş birliğini hem evde gizli kadın işgücünün ekonomik değere dönüşmesini sağlamış olduk. Yani kadınlarımız burada kendilerine ek bir gelir elde ettiler. Bunların kooperatif aracılığıyla olması ve bunun yerel yönetim tarafından desteklenmiş olması işimizi çok kolaylaştırdı. Çünkü ekmeğin üretiminden pazarlama noktasına kadar olan süreçte hep bir kadın emeği var ve kadınların toplumda ekonomik olarak var olma isteği de desteklenmiş oldu. Bu konuda MER-EK ve çalışanlarına, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz" dedi.
|