Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, Suriye’ye ihracat ve transitte sınırlamaların kaldırılmasının önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, Türkiye gümrük bölgesi üzerinden Suriye’ye ihracat ve transit işlemlerinde kısıtlama listelerinin kaldırılmasının önemli bir adım olduğunu belirtti. Başkan Çağan, “Kısıtlama listelerinin kaldırılması Türk ihracatçıların Suriye pazarına erişimini kolaylaştırırken transit işlemlerin serbestleşmesi Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ulaşımımızı kolaylaştırarak Türkiye’nin lojistik merkezi rolünü de güçlendirecektir.” dedi.
Uzun süreli iç savaş ve siyasi çalkantılar sonrasında rejimin çökmesiyle yeniden yapılanma sürecine giren Suriye’de Türk firmaların sanayi ve tarım ürünleri ticareti, transit taşımacılık, ikili taşımalar ve müteahhitlik gibi alanlarda etkin roller üstlenebileceğini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyonu artırmaya yönelik olumlu adımları yakından takip ettiklerini söyledi.
“Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesini bekliyoruz”
Suriye’nin gümrük politikaları ve bölgedeki istikrarsızlıklar dikkate alındığında diplomatik desteklerin tam olarak etkili olabilmesi için iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret politikalarının daha dengeli hale getirilmesi gerektiğine işaret eden Başkan Saadettin Çağan, 2011 yılında askıya alınan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) daha kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlayışıyla yeniden hayata geçirilmesini beklediklerini vurguladı.
Başkan Saadettin Çağan, “2024 yılında Suriye pazarında 1,51 milyar dolar ihracat değerine ulaşan Türkiye, bu ülkeye en çok hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile elektrik ve elektronik sektörlerinde ihracat gerçekleştiriyor. Bu sektörleri çelik, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri takip ediyor. Kimyevi maddeler ve mamullerinde Suriye pazarında elde ettiğimiz ihracat tutarı 167,5 milyon dolar düzeyinde oluştu. Suriye'nin savaşla harap olan altyapısının yeniden inşa edilmesi, enerji, ulaşım ve konut gibi kritik alanlarda yüksek hacimli yatırımlar gerektiriyor. Dolayısıyla üretim yelpazesi güçlü olan Türk kimya sektörü için Suriye’nin yeniden imarı ve normalleşme sürecinde önemli fırsatlar bulunuyor.” diye konuştu.
“Mersin’deki TİM Bölgesel İhracat Buluşmaları’nda ana gündem Suriye olacak”
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin en önemli ihracat pazarları arasında 447,3 milyon dolar hacimle Suriye’nin üst sıralarda yer aldığına vurgu yapan Başkan Saadettin Çağan, 26 Şubat’ta Mersin’deki AKİB hizmet binasında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, TİM Yönetim Kurulu Üyeleri ve delegelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek TİM Bölgesel İhracat Buluşmaları etkinliğinde Suriye’ye ihracatta güncel gelişmeleri istişare edeceklerini dile getirdi. Başkan Saadettin Çağan, 2 bin kalemde ithalat yasağını kaldıran Suriye’de etkinliğini artırmayı ve yeni ticaret köprüleri kurmayı hedefleyen AKMİB üyelerinin bu toplantıyı yakından takip edeceklerini kaydetti.
“AKMİB, ocak ayında yüzde 22 artışla 487,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi”
AKMİB’in ocak ayı ihracat performansını da değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, yılın ilk ayında 487,7 milyon dolar değere ulaştıklarını açıkladı. Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 22 oranında artış sağladıklarını belirten Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “2024 yılında küresel pazarlarda yaşanan zorluklara rağmen yüzde 3 artışla 5,43 milyar dolara ihracata imza atan Birliğimiz, 2025 yılına da iyi bir başlangıç yaptı. 674 bin 911 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştüren Birliğimiz, en yüksek tutarları mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar ürün gruplarında elde etti. Ocak ayında mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 302,4 milyon dolar, plastikler ve mamullerinde 61,4 milyon dolar, anorganik kimyasallarda 28,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. En fazla ihracat yaptığımız ülkeleri incelediğimizde Slovenya, ABD ve İspanya pazarları listenin ilk üç sırasında yer aldı. Slovenya’ya 2 bin 333 kat artışla 161,8 milyon dolar, ABD’ye yüzde 8 artışla 43,1 milyon dolar ve İspanya’ya yüzde 34 artışla 26 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.”
|